water base spray booth, water base paint booth, spray booths, paint booths, boya kabini, boya fırını
 
 

spray booth, paint booth, boya kabini, water base spray booths, water base spray booth, water based spray booth, water based spray booths, water base paint booth, water based paint booth, water base paint booths, water base paint booths, su bazlı boya fırını, su bazlı boya kabini, oto boya kabini, otomobil boyama, kabin filtreleri, spray booths, paint booths, spray paint booths, paint booths for sale, spray booths for sale, spraybooht for sale, spraybooths for sale, cheap spray booths, cheap paint booths, low cost spray booths, low cost booths, low cost spraybooth, special sized spray booths, special sized paint booths, moveable spray booths, moveable paint booth, part paint booths, part spray booths, mobile spray booths, mobile paint booths, mobile cabine, particular spray booths, particular paint booths, partly paint booths, partly spray booths, inside ramp spray booths, inside ramp paint booths, inside ramp cabine, spray booths with competitive price, paint booths with competitive price

water bases, spray booths, water paint booths,su bazlı boya kabini

Su Bazlı Boyama ve Kurutma Fırını ve Çift Fanlı Astar

Su Bazlı Boyama Ve Kurutma Kabinleri - Teknik Bilgileri Görmek için Tıklayınız

ANA KABİN

Yan duvarlar 50 mm kalınlığında cam yünü izolasyonlu 1 mm Galvaniz sacdan imal edilmiştir. Panellerin dış yüzeyleri ergonomik görünüm ve daha uzun ömür sağlamak bakımından ithal statik toz boya ile boyanmıştır.Boyama sırasında renk kontrolünü en iyiye çıkartacak şekilde dizayn edilmiş aydınlatma sistemine sahiptir.. Açılı yerleştirilmiş reflektörler sayesinde kabinin içinde eşit ışık dağılımı sağlanmaktadır. Ayrıca elektronik balast kullanılmakta olup, bu şekilde enerjiden tasarruf sağlanmaktadır.Kabin içinde, otomobil yanında parça boyama imkanı veren tavana asılmış raylı bir askı sistemi mevcuttur.

Tavan, özel yalıtım takviyeli sac panellerden meydana gelmiş olup, bakım onarım çalışmaları sırasında üzerinde gezinmeye müsaittir. Kabine verilen havayı temizlemek amacı ile, tavan altına, yanmaz malzemeden yapılmış özel, yüksek performanslı uzun ömürlü filtre elemanı yerleştirilmiştir.

Kabinin önünde araç girişi için 3 adet, personel giriş çıkışı için 1 adet kapı sistemi mevcuttur. Kapı elemanları emniyet camlarından yapılmış gözetleme pencerelerine sahiptirler.

Taban, tüm sistemi mevcut bir beton zemin üzerine monte etmeyi sağlayan çelik konstrüksiyondan meydana gelmiştir. Çelik konstrüksiyon üzerine 650 kg. tekerlek yükünü taşıyabilecek ve toz kalkmasını en aza indirgeyen galvaniz ızgara ve kaplamalı metal sistemi yerleştirilmiştir.

Sabit hava hızlı kabinlerde, kabin içindeki hava hızı ve debisi kontrol edilemediği taktirde, filtrelerin kirlenmesi ile değişen kabin içi hava hızı, debisi ve basıncı kabin için şu olumsuzlukları yaratmaktadır:

- Filtrelerin zamanından önce değiştirilmesine sebep olmaktadır.

- Kabin içerisinde yüksek basınç yada vakumlama meydana gelebilmektedir.

- Kabinin içine yeterli hava gelememesi durumlarında boyanan yüzey üzerinde tozlanmaya sebep olmaktadır.

- Kurutma sırasında ısı, kabinin dışında bulunan ısı ünitesinde üretilip, hava sirkülasyonu ile kabin içine taşınmaktadır. Filtrelerin kirlenip yeterli miktarda havanın ve dolayısı ile ısının kabinin içine taşınamaması durumlarında enerji kayıpları ortaya çıkmaktadır.

TAVAN

Hava odası 1 mm. kalınlığında galvaniz sacdan meydana gelir. Plenumun sağ, sol tarafları, ön ve arka kısımları elektrostatik toz boya ile boyanmıştır ayrıca plenumun üst kısmında izole tavan panelleri vardır. Tavan filtreleri çerçeveleri plenumun alt kısmına yerleştirilmiştir.

Plenum, kabine verilen havanın tavan filtrelerinden temizlenerek, kabinin içine gönderilmesini sağlar.

Su bazlı boyalar ile uygulamada, hava plenuma 4 fan tarafından çekilir ve kabinin içine hava jet nozulları tarafından gönderilir. Nozul fanlarının emme giriş kısmının önünde yerleştirilmiş ön filtreler bulunmaktadır.

Hava odaları 1 mm kalınlığında galvaniz sacdan yapılmıştır. Sağ, sol, ön ve arka plenum kısımları elektrostatik toz boya ile boyalıdır. Plenumun üst kısmında izolasyonlu tavan panelleri mevcuttur. Tavan filtreleri EU5 standardında yanmaz malzemeden yapılmıştır.

DUVARLAR

Kabinin yan ve arka duvarları, 1 mm kalınlığında galvaniz sacdan meydana gelmektedir. Duvarların içinde 50 mm kalınlığında cam yünü izolasyonu mevcuttur.

Kabinin iç kısmında duvarlar beyaz elektrostatik toz boya ile, dış kısmı mavi elektrostatik toz boya ile boyanmıştır. Duvarları oluşturan paneller birbirlerine H profillerle bağlanmıştır, bu yüzden montaj ve demontajı oldukça kolay olmaktadır.

KAPILAR

Kabinin ön tarafında giriş için 3 kanatlı kapı sistemi mevcuttur. Personel girişi için de yan tarafta ayrıca bi kapı bulunmaktadır. Personel kapısı, ünitelerin pozisyonuna göre ve en kolay kullanım için, kabinin sağ, sol tarafları ya da arkasında olabilir.

Aydınlatma teçhizatı kabinin yan taraflarına, duvarlar ile plenum arasına 550lik açıyla yerleştirilir. Aydınlatma teçhizatının kapakları conta ile ön taraflarına yerleştirilmiştir, bu kapaklar taşınabilir özelliğe sahip olup, floresanlar kolaylıkla değiştirilebilir.

Her bir floresan lamba 40 Watt elektrik gücüne sahiptir. Aydınlatma elektronik balastlarla sağlanır. Elektronik balastlar enerjiden %30 tasarruf sağlamakla birlikte floresanların ömrünü de uzatır.

Izgaralar 650 kg. tekerlek yükünü taşıtabilecek kapasitededir. Izgaralar sac profillerden yapılmış olup, şasenin üzerine yerleştirilir. Kolayca taşınabilir özelliğe sahip olan ızgaralar 600 X 670 mm ölçülerinde ve 12 kg ağılığındadır. Izgaralar paslanmaya, boya partiküllerine karşı ve iyi görünüm için nikel kadmiyum ile kaplanmıştır.

Zemin 400 mm yüksekliğinde şase formundadır.

Şasenin toplam yüzeyi ızgaralar ile kaplıdır. Izgaraların altına tekerleklerin geldiği kısımlara yerleştirilen filtreler boya partiküllerini tutar. Diğer kısımlardaki ızgaraların altında tozları tutmak için özel plakalar mevcuttur. Kabinin önünde, ön şasenin üzerinde araç girişi için 2 adet 400 mm. rampa bulunmaktadır.

Kabinin kurulacağı alan kazılı olduğu taktirde araç girişi için rampa kullanılmamaktadır. Kazı yapılacağı durumlarda servisin zemin seviyesinden şase yuksekliği kadar derinlikte yapılması gerekmektedir.

Hava Hazırlama Ünitesi

Boyama sırasında filtrelenmiş taze havayı, kabine verip kullanılan havayı dışarıya atan , kurutma sırasında ise havayı 60 ˚C ye kadar ısıtarak kabine verip, kullanılan havayı %10 oranında taze hava ile karıştırıp (pnömatik damper aracılığı ile) yeniden ısıtılarak sirküle ettiren ünitedir.

Havanın ısıtılması, 200.000 kcal/h kapasiteli motorin brülörü ve 304 kalite paslanmaz çelik saçtan imal edilmiş bir eşanjör tarafından sağlanmaktadır. İlk çalıştırma hava sıcaklığının 60 ˚C ye çıkarılması dış hava şartlarına bağlı olarak yaklaşık 15 dakika sürmektedir.

Isıtılmış veya ısıtılmamış havanın kabine verilmesi veya sirküle ettirilmesi her biri 24.000 m³/h kapasiteli iki sanayi tipi fan ile sağlanmaktadır. Hava bu ünitede bir ön filtreden geçirildikten sonra kabine iletilir. Ayrıca çıkış hava kanalında bulunan bir damper ile çıkış havası kontrol edilmektedir.

Su bazlı boyaların kullanılmasında İki sanayi tipi fanın yanında artı olarak 4 adet fan daha devreye girmektedir. Bu fanlar, kabinin içinde bulunan nozullar sayesinde aracın üzerine toplam 10.000m³/saat şiddetinde hava üflemektedir. Kurutma sırasında ekstra üflenen bu hava su bazlı boyanın çok kısa sürede kurumasını sağlamaktadır. Böylelikle su bazlı boya hem kimyasına uygun bir şekilde kurutulmakta, hemde yakıt, enerji ve zamandan tasarruf sağlanmaktadır.

KABİN ÇALIŞMA PRENSİBİ

Solvent Bazlı Boya ile Uygulama.

Boyama işleminde solvent bazlı boya kullanılacaksa, dijital ekranda solvent bazlı boya seçeneği seçilmiş olmalıdır. Böylece kabin içerisinde solvent bazlı boya uygulanacaktır.

Kabin dört çalışma aşamasına sahiptir.

1-Boyama Zamanı

2-Flash-off Zamanı

3-Kurutma Zamanı

4-Soğutma Zamanı

Bu aşamalar Kumanda Panosu tarafından kontrol edilmektedir.

BOYAMA ZAMANI

Kabin çalıştırıldığında boyama pozisyonu ile çalışmaya başlar. Bu durumda ısı ünitesinde pnömatik damper kapalıdır. Isı ünitesi sirküle ettirdiği havanın % 100 ünü dışardan almaktadır. Ön filtreden geçen hava eşanjör hücresinden geçerek 20 0C sabit ısı altında plenuma gönderilir.

Basınçlı hava plenum aracılığı ile tavan filtrelerinden geçerek homojen bir akış ile kabin içine girer. Düşey hava hızı yaklaşık 0.25 m/s dir.

Kirlenen hava dışarı atılır. Boya partikülleri ile kirlenen hava önce zemin filtresi (paint stop) ve ardından egzoz ünitesi içinde bulunan egzoz filtresi yardımı ile temizlenerek dışarı atılır.

FLASH-OFF ZAMANI

Bu işlem boyama sonrası kabin içerisinde oluşan solventin dışarı atılmasını sağlayan ve 4 dakika kadar süren bir aşamadır. Bu süre zarfında dışardan alınan temiz hava sirküle ettirilerek içerdeki havanın tamamen temizlenmesi sağlanır. Bu süre bitiminde ısı ünitesinde pnömatik damper açılır ve kabin sıcaklığı fırınlama set sıcaklığına ulaştıktan sonra kabin otomatik olarak kurutma pozisyonuna geçer.

KURUTMA ZAMANI

Bu aşamada kabinin içinde sirküle ettirilen havanın yaklaşık % 80’i 60 0C sıcaklıkta plenum aracılığı ile tekrar kabine iletilir. Kurutma zamanında oluşan solvent kabin içerisinde ki havanın % 20 si dışarı atıldığından solventte bu hava ile dışarı atılmaktadır. Oto tamir boyalarında 60 0C sıcaklık altında kurutma yapılması tavsiye edilmektedir. Kabin içindeki sıcaklığı değiştirmek isterseniz , sıcaklık ayarı kontrol panelinin dijital ekranı aracılığı ile değiştirilebilir.

SOĞUTMA ZAMANI

Yaklaşık 30 dakika süren kurutma işlemi bittikten sonra kontrol panosu brülörü devreden çıkarır. Pnömatik damper kapanır ve egzoz ünitesi tekrar çalışmaya başlar. Soğutma aşamasında kabin içerisine dışardan alınan taze havanın sirkülasyonu sağlanır. 4 dakika sonunda sistem otomatik olarak kumando paneli tarafından kendi kendini durdurulacaktır.

Su Bazlı Boya ile Uygulama.

Boyama işleminde su bazlı boya kullanılacaksa, dijital ekranda su bazlı boya seçeneği seçilmiş olmalıdır. Böylece kabin içerisinde su bazlı boya uygulanacaktır.

Boya kabininin altı devresi vardır:

1- Ön Boyama Zamanı (bu devre tekrarlanacaktır)

2- Ön kurutma Zamanı (bu devre tekrarlanacaktır )

3- Son Boyama Zamanı

4- Flash-off Zamanı

5- Son Kurutma Zamanı

6- Soğutma Zamanı

Bu maddeler kontrol panelinin elektronik kart sistemi tarafından ayarlanır.

ÖN BOYAMA ZAMANI

Boya kabini çalışmaya başladığında, boyama pozisyonunda çalışmaya başlar, bu devrede pnömatik hava damperi ısı ünitesi içerisinde kapatılmıştır. Isı ünitesi kabin içerisinden hava almaz, dışarıdan ön filtre tarafından filtrelenmiş, verilen %100 oranında temiz hava alır. Hava sıcaklığı boyama devresinde 20 °C dir. Boyama işleminin ilk katı olan ön boyama yapılacaktır.

Tavan filtresinden filtrelenen plenum içerisindeki tazyikli hava tüm tavan kesitinden kabin içerisine eşit olarak verilir. Kabin içerisindeki hava hızı yaklaşık 0.25 m\sn dir.

Spray boya ile kirlenen, kabin içerisinden zemin (boya tutucu) filtreye doğru egzoz ünitesinin emişi ile dışarıya atılır. Kirlenen hava egzoz ünitesi içerisindeki kaset filtrelerde tekrar filtrelenir.

Su bazlı boya uygulamalarında birkaç devrede boyama olacaktır, ön kurutma devrelerinden sonra ikinci veya üçüncü boyama (kat) yapılacaktır.

ÖN KURUTMA ZAMANI

Sıcaklık ayarlanan değere ulaştığında, pnömatik temiz hava ünitesindeki hava damperi açılır ve boya kabini ön kurutma durumuna başlamış olacaktır.

Kabin içi sıcaklık ayarlanan ön kurutma değerine ulaştıktan sonra, air jet nozul motorları çalışacak ve daha fazla hava hızı olan hava kabin içerisine gönderilecektir. Bu nozıllar sayesinde daha fazla hava hızı olacaktır, böylece su boyadan ayrılacak ve air jet nozulları sayesinde su buharlaştırılacaktır. Her nozullar için ayrıca fan girişlerinde 4 adet hava filtreleme için ön filtre kasetleri mevcuttur.

Bu devrede, havanın 80 % kabin içerisinden alınır ve 40 °C ye ısıtılır daha sonra plenumdan kabin içine verilir. Bu sistem ayrıca ısı tasarrufu sağlar.

Kurutma sırasında, kabin içersindeki su bazlı boya yapısındaki su dışarı atılır ve kabin içerisindeki temiz havayı havanın %20 oranında tutabilmek için dışarıdan %20 temiz hava almaya devam eder, bu proseste yaklaşık 40 °C sıcak hava plenuma gönderilir.

Boya firmaları tarafından, otomobilin tamir boyası için ön kurutma devresinde, su bazlı boyalar için 40 °C tavsiye edilmektedir boya tedarikçiniz farklı bir sıcaklık tavsiye ediyorsa sıcaklık set değeri değiştirilebilir ama kabin sıcaklık set değerleri 80 C nin ğüzerine kesinlikle ayarlanmamalıdır.

Kabin içindeki sıcaklığı değiştirmek gerekirse , sıcaklık ayarı kontrol panelinin dijital ekranı aracılığı ile değiştirilebilir.

Ön kurutma devresi 40 °C altında 15 dakika alır ve daha sonra ön kurutma devresi otomatik olarak tamamlanacaktır. Ön kurutma devresinde egzoz ünitesi çalışmaz., Kurutma devresi sonunda egzoz ünitesi fanı çalışacaktır ve son boyama işlemine tekrar başlanacaktır.

Su bazlı boya ikinci ön kurutma işlemi gerektiriyorsa, boyama devresinden sonra kontrol panelinin dijital ekranı vasıtasıyla tekrar ön kurutma seçeneğini seçmeniz gerekmektedir.

SON BOYAMA ZAMANI

Son boyama devresi çalışmaya başladığında air jet nozul motorları otomatik olarak durmuş olacaktır, Kabin boyama prosesinde tekrar çalışmaya başlar. Bu devrede ısı ünitesi içindeki pnömatik hava damperi kapanır. Isı ünitesi kabin içerisinden hava almaz , dışarıdan ön filtre tarafından filtrelenmiş, %100 oranında temiz hava alır. Boyama devresinde hava sıcaklığı 20 °C dir. İkinci kat boya uygulaması veya cilalama işlemi olan olan son boyama yapılacaktır.

Tavan filtresinden filtrelenen plenum içerisindeki hava tüm tavan kesitinden kabin içerisine eşit olarak verilir. Kabin içerisindeki hava hızı yaklaşık 0.25 m\sn dir.

Spray boya ile kirlenen, kabin içerisinden zemin (boya tutucu) filtreye doğru egzoz ünitesinin emişi ile dışarıya atılır. Kirlenen hava egzoz ünitesi içerisindeki kaset filtrelerde tekrar filtrelenir.

FLASH-OFF ZAMANI

4 dakikalık bu devre kabin içerisini temizlemek için temizleme zamanıdır. Boyama devresi tamamlandığında, kabin dışarıya hava atmaya devam eder ve 4 dakika dışarıdan temiz hava alır. flash off devresi tamamlandığında, temiz hava ünitesi içindeki pnömatik hava damperi açılır ve daha sonra boya kabini kurutma durumuna geçecektir.

Boya kabini kontrol panelinin elektronik kartı vasıtasıyla tüm bu devreleri otomatik olarak yapacaktır.

SON KURUTMA ZAMANI

Sıcaklık ayarlanan kurutma değerine ulaşınca , kabin son kurutma devresine geçer.

Kabin içierisindeki sıcaklık ayarlanan son kurutma değerine ulaştıktan sonra, kurutma süresi çalışmaya başlayacak ve hava jet nozul motorları çalışacaktır.Hava jet nozulları sayesinde daha fazla hava hızına sahip olan hava kabin içerisine gönderilecektir.

Bu devrede, havanın 80 % kabin içerisinden alınır ve 60 °C ye ısıtılır daha sonra plenumdan kabin içine verilir. Bu sistem ayrıca ısı tasarrufu sağlamaktadır.

Kurutma sırasında, kabin içersindeki su bazlı boya yapısındaki su dışarı atılır ve kabin içerisindeki temiz havayı havanın %20 oranında tutabilmek için dışarıdan %20 temiz hava almaya devam eder, bu proseste yaklaşık 60 °C sıcak hava plenuma gönderilir.

Boya firmaları tarafından, otomobilin tamir boyası için son kurutma devresinde, su bazlı boyalar için 60 °C tavsiye edilir.

Kabin içindeki sıcaklığı değiştirmek isterseniz , sıcaklık ayarı kontrol panelinin dijital ekranı aracılığı ile değiştirilebilir.

Son kurutma devresi 60 °C altında 15 dakika alır ve daha sonra son kurutma devresi otomatik olarak tamamlanacaktır.

Son kurutma devresinde egzoz ünitesi çalışmaz., Kurutma devresi sonunda egzoz ünitesi fanı çalışacaktır ve otomatik olarak soğutma işlemine geçilecektir.

SOĞUTMA ZAMANI

Son kurutma devresi tamamlandığında , Brulör kontrol paneli tarafından durdurulacaktır. Bu sırada Pnömatik hava damperi kapanacak ve egzoz ünitesi çalışmaya başlayacaktır. Soğutma %100 oranında dışarıdan alınan hava kabin içerisine verilerek yapılır.

4 dakika sonunda, soğutma devresi tamamlanmış olacak ve temiz hava ve egzoz ünitesi fanları kontrol panelinin elektronik kartı tarafından otomatik olarak durdurulacaktır.


Copyright © FIRAT